FR/NL/EN

Campagne #BeterVoorkomen


Ik was bijna dood. Ik werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht met een astma-aanval en ademnood en mijn cardioloog stelde vast dat ik pericarditis had” als gevolg van de luchtvervuiling, vertelt Clotilde.
Toen dacht ik ‘er moet iets gebeuren’. Iemand moet praten over de nefaste gevolgen van de vervuiling voor de gezondheid.

Woon je in Brussel en heb jij, of iemand in je omgeving, fysiek last van de luchtvervuiling? Breng dan een getuigenis!

Klik hier om te getuigen

Waarom getuigen?


De luchtvervuiling draagt bij aan het ontstaan of het verergeren van een groot aantal aandoeningen van de luchtwegen (astma, chronische bronchitis) en hart- en vaatziekten (hypertensie, beroerte) en doodt op die manier elk jaar honderden Brusselaars.

Hoewel er getuigenissen zijn, zoals het verhaal van Clotilde Nonnez hierboven of van Rosamund Adoo-Kissi-Debrah dat je hier kunt vinden, zijn de nefaste gevolgen van de luchtvervuiling voor de gezondheid bij veel burgers nog te weinig bekend.

Het is dus van essentieel belang om verhalen te verzamelen en te gebruiken die met concrete voorbeelden kunnen aantonen wat een slechte luchtkwaliteit kan betekenen voor onze gezondheid.

Hoe meer stemmen zich laten horen, hoe sneller er maatregelen komen om ons weer gezonde lucht te laten inademen.

Klik hier om te getuigen

Wie kan getuigen?


We zoeken inwo(o)n(st)ers van Brussel met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van de luchtvervuiling.

Wanneer jij, of je kind, bijvoorbeeld naar de spoedopname moest met een astma-aanval, een bronchitis of een longontsteking op het moment van een vervuilingspiek. Hier zijn enkele data waarop de vervuiling in Brussel heel erg was:

07/12/2020

27/11/2020

22/09/2020

16/09/2020

13/08/2020

24/04/2020

19/04/2020

26/06/2019

19/05/2019

02/05/2019

17/04/2019

09/04/2019

08/04/2019

31/03/2019

23/03/2019

01/03/2019

28/02/2019

Ook als je een chronische aandoening hebt die waarschijnlijk is veroorzaakt of verergerd door de luchtvervuiling, zijn wij geïnteresseerd in je getuigenis!

Klik hier om te getuigen

Hoe getuigen?


Je hoeft alleen vóór 17 januari dit formulier in te vullen. De auteurs van sommige getuigenissen (jammer genoeg kunnen we niet iedereen selecteren) zullen we contacteren met de vraag voor een interview om een videoportret te maken. De andere getuigenissen zullen we, met jouw instemming, publiceren in de vorm van fotoportretten op onze sociale media.

Wij verbinden ons ertoe de onderstaande inlichtingen niet te verspreiden zonder jouw voorafgaand akkoord.

 

Door op "Verzenden" te klikken, stem je ermee in dat de vzw 'De Luchtzoekers’ alle bovenstaande gegevens opslaat in haar database. Die gegevens worden enkel gebruikt om via e-mail contact met jou op te nemen in verband met onze activiteiten. Je gegevens zullen niet worden gedeeld met derden. Je kunt op elk moment toegang krijgen tot deze gegevens, ze aanpassen en je uitschrijven onderaan elke e-email die we je sturen. Je kunt ons ook op elk moment vragen om de gegevens te schrappen. Als 'De Luchtzoekers' zou ophouden te bestaan, zullen je inlichtingen worden geschrapt. Vos données ne seront pas partagées avec des tiers. Vous pouvez accéder à ces informations, les mettre à jour et vous désinscrire à tout moment en bas de chaque email que nous vous envoyons. Vous pouvez nous demander de supprimer ces informations à tout moment. Si 'Les chercheurs d'air' venait à disparaître, vos informations seraient supprimées.