FR/NL

Getuigenis campagne#BeterVoorkomen


De vzw De Luchtzoekers laat Brusselaars aan het woord die last hebben of last hebben gehad van luchtvervuiling. Astma-aanvallen bij een vervuilingspiek, een chronische aandoening, … Er zijn veel verhalen van mensen die dagelijks last hebben van luchtvervuiling. Aangezien steeds meer studies aantonen dat dit een groot probleem vormt voor de volksgezondheid, voeren wij campagne voor maatregelen om de gezondheid van iedereen te beschermen.

Klik hier om te getuigen

Jonas vertelt over de astma-aanval van zijn dochtertje Nina toen ze één jaar oud was, in april 2019. In die periode kende Brussel een sterke vervuilingspiek. Het bezoek aan de spoeddienst van het Sint-Jansziekenhuis waar hij veel ouders aantrof met kinderen die het net als Nina lastig hadden en de alarmerende diagnose van de arts hebben een diepe indruk nagelaten op Jonas en zijn gezin. In dezelfde maand, april 2019, werd de driejarige Stan naar de spoedopname gebracht met een longontsteking. De getuigenis van zijn mama, Veerle, vind je hier.

Ruth getuigt hoe zwaar zij in het dagelijks leven te lijden heeft van de luchtvervuiling. Ze kreeg sinusitis toen ze zwanger was van haar eerste kindje en haar dokter raadde haar sterk aan om te verhuizen en buiten Brussel te gaan wonen, waar de luchtkwaliteit beter is. Tijdens haar tweede zwangerschap werden de symptomen nog erger en daarna besliste ze om geen derde kind meer te hebben.

Timothy vertelt dat hij twee jaar nadat hij in Brussel kwam wonen, last kreeg van chronische astma, waarvan de symptomen steeds erger worden. Hij legt uit dat de symptomen verdwijnen als hij de stad verlaat en dat hij, tegen zijn zin, overweegt om Brussel te verlaten als zijn gezondheid niet verbetert.

Natacha vertelt hoe zij als fietstrainster jarenlang was blootgesteld aan de luchtvervuiling in het Brusselse verkeer. In mei 2019, toen ze symptomen van astma kreeg en die steeds erger werden, nam ze een belangrijke beslissing om haar gezondheid te beschermen en toch in Brussel te kunnen blijven wonen: ze veranderde van beroep. Door haar getuigenis krijgen we inzicht in de gevolgen van de luchtvervuiling in het dagelijks leven van veel Brusselaars: ze passen hun verplaatsingen aan en proberen de piekuren te vermijden, ze gaan niet sporten als de luchtkwaliteit te slecht is…

Hoofdpijn, verstopte sinussen, vermoeidheid, een opgezwollen gezicht, … Marie beschrijft de gevolgen die ze in het dagelijks leven ondervond als gevolg van een grote blootstelling aan de luchtvervuiling. Na een operatie aan de sinussen heeft ze nu wel iets minder last, maar de symptomen zijn er nog altijd. Haar dokter bevestigde dat haar gezondheidsproblemen het gevolg waren van de luchtvervuiling waar zij vaak mee in contact kwam.

Veerle vertelt over de nacht waarin zij samen met haar man hun zoontje Stan, die toen drie jaar was, naar de spoedopname moest brengen met hevige pijn en ademhalingsproblemen. De diagnose luidde spontane longontsteking. Die nacht in april 2019 viel net in een periode dat Brussel een vervuilingspiek kende. In dezelfde periode moest Jonas zijn dochtertje Nina naar de spoedopname brengen met een astma-aanval. Hier vind je zijn getuigenis.

Waarom getuigen?


De luchtvervuiling draagt bij aan het ontstaan of het verergeren van een groot aantal aandoeningen van de luchtwegen (astma, chronische bronchitis) en hart- en vaatziekten (hypertensie, beroerte) en doodt op die manier elk jaar honderden Brusselaars.

Hoewel er getuigenissen zijn, zoals het verhaal van Clotilde Nonnez hierboven of van Rosamund Adoo-Kissi-Debrah dat je hier kunt vinden, zijn de nefaste gevolgen van de luchtvervuiling voor de gezondheid bij veel burgers nog te weinig bekend.

Het is dus van essentieel belang om verhalen te verzamelen en te gebruiken die met concrete voorbeelden kunnen aantonen wat een slechte luchtkwaliteit kan betekenen voor onze gezondheid.

Hoe meer stemmen zich laten horen, hoe sneller er maatregelen komen om ons weer gezonde lucht te laten inademen.

Klik hier om te getuigen

Wie kan getuigen?


We zoeken inwo(o)n(st)ers van Brussel met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van de luchtvervuiling.

Wanneer jij, of je kind, bijvoorbeeld naar de spoedopname moest met een astma-aanval, een bronchitis of een longontsteking op het moment van een vervuilingspiek. Hier zijn enkele data waarop de vervuiling in Brussel heel erg was:

07/12/2020

27/11/2020

22/09/2020

16/09/2020

13/08/2020

24/04/2020

19/04/2020

26/06/2019

19/05/2019

02/05/2019

17/04/2019

09/04/2019

08/04/2019

31/03/2019

23/03/2019

01/03/2019

28/02/2019

Ook als je een chronische aandoening hebt die waarschijnlijk is veroorzaakt of verergerd door de luchtvervuiling, zijn wij geïnteresseerd in je getuigenis!

Klik hier om te getuigen

Hoe getuigen?


Je hoeft alleen vóór 17 januari dit formulier in te vullen. De auteurs van sommige getuigenissen (jammer genoeg kunnen we niet iedereen selecteren) zullen we contacteren met de vraag voor een interview om een videoportret te maken. De andere getuigenissen zullen we, met jouw instemming, publiceren in de vorm van fotoportretten op onze sociale media.

Wij verbinden ons ertoe de onderstaande inlichtingen niet te verspreiden zonder jouw voorafgaand akkoord.

 

Door op "Verzenden" te klikken, stem je ermee in dat de vzw 'De Luchtzoekers’ alle bovenstaande gegevens opslaat in haar database. Die gegevens worden enkel gebruikt om via e-mail contact met jou op te nemen in verband met onze activiteiten. Je gegevens zullen niet worden gedeeld met derden. Je kunt op elk moment toegang krijgen tot deze gegevens, ze aanpassen en je uitschrijven onderaan elke e-email die we je sturen. Je kunt ons ook op elk moment vragen om de gegevens te schrappen. Als 'De Luchtzoekers' zou ophouden te bestaan, zullen je inlichtingen worden geschrapt. Vos données ne seront pas partagées avec des tiers. Vous pouvez accéder à ces informations, les mettre à jour et vous désinscrire à tout moment en bas de chaque email que nous vous envoyons. Vous pouvez nous demander de supprimer ces informations à tout moment. Si 'Les chercheurs d'air' venait à disparaître, vos informations seraient supprimées.